ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA REPREZENTATIVNIH SINDIKATA I VIJEĆA MINISTARA BIH

Dana 09.12.2020. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održan je konstituirajući sastanak između predstavnika reprezentativnih sindikata, i to:  Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje, Lejla Čopelj, predsjednica Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine i Edin Kahrimanović, predsjednik Skupštine Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, s jedne strane i predstavnika resornih ministarstava, Goran Krtalić, savjetnik ministra financija i trezora Bosne i Hercegovine, Dijana Beribaka, šef odsjeka u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, Jelena Savić, v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, s druge strane, na čelu sa predsjedateljem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom.
Gospodin Zoran Tegeltija je otvorio sastanak i ukazao na važnost istoga, te podsjetio na značaj zajedničkog djelovanja u postupku kolektivnog pregovaranja sa reprezentativnim sindikatima.
Ovo je bio inicijalni sastanak, na kojem su dogovorene konkretne aktivnosti u pravcu daljeg djelovanja. Prije svega, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine mora uputiti upit prema svim ministarstvima, a radi izjašnjenja na postojeće prijedloge članova za Pregovarački tim iz 2018. godine. 
Nakon dobivanja odgovora, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će kompletirati informaciju prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, koje će u konačnici o istom odlučiti, a nakon čega se ulazi u sam postupak pregovaranja.
Vezano za povećanje osnovice za plaće u 2021. godini, na pitanje Ane Mrnjavac, predsjednice Sindikata Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje, odgovoreno je da su sredstva raspoloživa, da postoji i prijedlog Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine u tom pravcu, ali da u konačnici o tome odlučuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, uz napomenu da postoji i mogućnost  vanrednih ograničenja u smislu preusmjeravanja sredstava u sektor zdravstva, za kupovinu vakcina i sl.
Dakle, sve je još uvijek neizvjesno, a postojeće stanje izazvano pojavom korona virusa dodatno je djelovalo na već prisutne probleme i povećalo neizvjesnost.
Predsjednica našeg Sindikata Ana Mrnjavac također danas ima zakazan i sastanak Komisije za plaće i naknade, gdje se očekuju prvi pomaci u smislu primjene Metodologije i pomjeranje zaposlenih u više platne razrede.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

This entry was posted in Aktuelnosti. Bookmark the permalink.