ODRŽANA 14. SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA SUINO

Dana 04.11.2020. godine u Sarajevu, u Zgradi institucija BiH, održana je 14. redovna sjednica Upravnog odbora Sindikata Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje.

Tom prilikom, pored redovnih (financijsko i izvješće o radu), učesnici sjednice razmotrili su i druge bitne teme koje su od posebnog značaja za Sindikat, kao što su izmjene i dopune Pravilnika o raspodjeli sredstava iz Fonda solidarnosti, napravljeni su dogovori oko daljnjih aktivnosti u radu Sindikata, održavanju godišnje Skupštine, a posebno ističemo temu koja se odnosi na štrajk.

          U vezi s tim Upravni odbor je, temeljem Zakona o štrajku, Odluke o minimalnim procesima rada u UINO za vrijeme trajanja štrajka i Pravilnika o organizovanju štajka u Upravi za indirektno-neizravno oporezivanje imenovao štrajkački odbor, te zauzeo smjernice o daljnjem djelovanju na pripremi i organiziranju štrajka. Ujedno, UO SUINO zauzeo je stav da će ostalim reprezentativnim sindikatima, sa kojima SUINO ima sklopljen sporazum o suradnji, dati punu podršku u pokretanju štrajka, ističući da su istovjetni razlozi ulaska u štrajk svih institucija BiH, a prije svega to se odnosi na diskriminirajući položaj prema ovoj kategoriji državnih službenika i zaposlenika kada je u pitanju problematika iz radno-pravnih odnosa, visina osnovice za plaće koja je smanjena 2008. godine, nepostojanje kolektivnog ugovora, kao i socio-ekonomskog dijaloga između Vijeća ministara BIH kao poslodavca s jedne strane i reprezentativnih sindikata BiH, s druge.

          Nadalje, bilo je riječi o zahtjevima upućenim prema menadžmentu UINO i Vijeću ministara BIH, te o inertnosti u rješavanju istih, sa posebnim naglaskom na nepoduzimanje mjera u vrijeme pojačane zaraze izazvane pandemijom COVID-19, zbog čega se Sindikat obratio operativnim štabovima u UINO zvaničnim aktom, a što je rezultiralo donošenjem odgovarajućih zaključaka koji omogućavaju organiziranje rada od kuće, u smjenama ili na druge načine kako je propisano internim procedurama, a sve u cilju smanjenja mogućnosti zaraze zaposlenih.

        Tema sastanka bili su i najmlađi, te je odlučeno da će Sindikat i ove godine organizirati podjelu novogodišnjih paketića za djecu članova SUINO, pri čemu će, zbog sigurnosnih mjera zaštite izostati Djed Mraz i animatori.

Sadržaj je za registrovane članove web stranice! Ako ste postojeći korisnik, molimo Vas da se prijavite! Ukoliko niste registrovani, molimo da izvršite registraciju!

This entry was posted in Aktuelnosti. Bookmark the permalink.